PENAJA

Thursday, 30 August 2012

KISAH SATU MALAM (HIGHLAND TOWER)


Untuk KISAH SATU MALAM kali ni, aku nak berkongsi 1 cerita mengenai tahap keseraman ketika berada di Highland Tower pada waktu malam. Peristiwa aku menghadirkan diri ke Highland Tower ni berlaku ketika aku belajar di Kampong Pandan, Kuala Lumpur suatu ketika dulu.

Aku mulakan dengan sedikit mukadimah mengenai Highland Tower sebelum aku bercerita dengan lebih melanjut mengenai tahap keseramannya. 


Highland Tower ni sebenarnya terdapat 3 blok kondominium, setiap satunya setinggi 12 tingkat. Blok 1 telah runtuh dan yang tinggal sekarang ni hanya blok 2 dan 3 sahaja. Blok 1 runtuh pada 11 Disember 1993 dan seramai 48 orang terkorban. Ianya terletak di Taman Hillview, Ulu Klang, Selangor. Sesiapa yang berminat hendak merasai tahap keseramannya, bolehlah menghadirkan diri disini.

Serius aku katakan yang tempat ni betul-betul keras. First time jejakkan kaki kat sini pun aku dah dapat rasakan tahap kekerasannya. Kekerasan menjadi-jadi kalau korang datang kat sini pada waktu malam. Dan kekerasannya semakin mengeras jika korang pernah menonton sebuah dokumentari paranormal hasil ciptaan Uncle.

Aku pernah terdengar cakap-cakap yang mengatakan banyak kejadian seram berlaku kat sana, sungguh pun kejadian blok 1 Highland Tower runtuh sudah lama berlalu. Mungkin keseraman tu aku dapat rasai kalau aku sendiri yang pergi.

Dipendekkan cerita, aku buat satu plan dengan kawan-kawan aku untuk kesana. Dan kitorang semua setuju dengan plan yang dibentangkan lalu pergi ke Highland Tower pada sebelah malamnya. Sebenarnya takde plan pun, kitorang cuma main-main je, tiba-tiba jadi betul-betul.

Jam 1.40 pagi kitorang pun sampai di Highland Tower. Cuaca pada masa tu sememangnya sejuk, maklumlah waktu tu dah pagi kan. Lagi pun kat atas bukit, memanglah sejuk. Tetapi hati ini merasakan seolah-olah pergerakan sedang diperhatikan seseorang. Mungkin cuma perasaan sahaja, kitorang pun meneruskan segala apa yang dirancang seperti biasa.

Dan kaki ini pun melangkah masuk ke blok 2 Highland Tower. Seram memang seram, bohong aku cakap kalau tak seram. Tahap keseramannya pula boleh membuatkan setiap orang mencarut. Antara keseramannya ialah:

SERAM 1!
Aku termasuk kawan aku semua adalah dalam enam orang. Yang bawatorchlight hanya dua orang, maka dengan itu pergerakan agak terbatas. Terbatas disebabkan kawasan sekitar terlampau gelap. Takut kalau-kalau terpijak sepihan kaca atau objek-objek tajam yang ada kat atas lantai. Dan ini adalah salah satu faktor yang menyumbang terhadap keseraman.


SERAM 2!
Selain gelap, kawasan sekitar juga begitu menyeramkan dengan tumbuhan liar seperti semak samun, lalang dan sebagainya. Apabila kegelapan bergabung bersama kesemakan, maka terhasillah satu unsur baru iaitu nyamuk. Nyamuk kat Highland Tower sangat celaka, berani-berani saja dia hisap darah aku. Mentang-mentanglah aku pakai baju pagoda je time tu.

SERAM 3!
Ketiga ni paling seram, setan, syaiton, jin, iblis dah takde beza dengan manusia. Ianya adalah kerana mat gian, mat ganja dan segala jenis mak nenek mat semua ada kat dalam tu. Menjadikan kesemua syaitan yang digeruni bertempiaran lari meninggalkan Highland Tower. Mana taknya, gaya diorang mengalahkan setan pulak.

Selepas mendaki beberapa anak tangga, kitorang pun sampai di tingkat atas dengan suksesnya. Namun disebabkan keadaan diatas sangat gelap dan mata ini terasa amatlah sakit. Maka kitorang pun memutuskan untuk turun ke bawah.

Kitorang pon melangkah keluar dari Highland Tower dan blah dari situ. Nak duduk kat sana lama-lama ada apa? Balik rumah, tidur, lagi bagus.http://joul-zero.blogspot.com/2011/05/4-kisah-satu-malam-highland-tower.html

biasiswa dr. hamzaid

http://www.drhamzaid.com/rakankbe/index.php/dpdh

biasiswa axiata

http://www.axiatafoundation.com/aytp.php

biasiswa yayasan TNB

http://yayasan.tnb.com.my/sam/

biasiswa TUN M

http://www.els.edu.my/en/apply-to-els/tun-dr-mahathir-upm-els-scholarship/

biasiswa astro

http://www.astro.com.my/careers/indices/index_183.html

biasiswa kementerian pertahanan

http://biasiswa.mod.gov.my/

biasiswa yayasan sime darby

http://www.yayasansimedarby.com/1008230226%C2%BBSime_Darby_Foundation_Education_Scholarship_Programme.aspx

biasiswa FELDA

http://escholarship.felda.net.my/ScholarOnline/general/utama.aspx

biasiswa yayasan bank rakyat

http://www.yayasanbankrakyat.com.my/

Permohonan Biasiswa MyBrainSc

http://www.mohe.gov.my/portal/pengumuman-terkini-selanjutnya/571-mybrainsc.html

biasiswa telekom

http://ytm.tm.com.my/malay/tajaan/institusi-ditaja.php

AMANAT KEPADA PELAJAR YANG BAKAL KE UNIVERSITI

salam,
tahniah saya ucapkan kepada para pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke Universiti pada minggu hadapan. anda memang layak untuk mendapat tempat di sana. bertebaranlah kamu diseluruh pelusuk negara dan mengejar seberapa banyak ilmu yang anda yang mungkin anda tidak pernah ketahui dan pelajari selama ini.

walaudimana anda berada dan menuntut ilmu, saya harapkan anda tetap berpegang pada jatidiri anda dan agama anda jangan ditinggalkan. sesunguhnya banyak dugaan dan cabaran dan ruang untuk anasir-anasir kurang baik boleh meresap dalam diri anda. pastikan anda tidak terpesona dan perpedaya dengan cabaran yang kurang baik. jadikan ruang dan peluang itu dengan pengisian yang baik. inilah masanya untuk anda buktikan dan cungkin potensi diri.

saya ucapkan selamat maju jaya kepada kalian semua. anda adalah kebanggan saya...ada masa datang ke sekolah.hope kita akan jumpa lagi nanti...

selamat datang dan selamat menjadi MAHAWISWA/I...

ikhlas
EN. MOHD ASMAWI
smkut,jb

Wednesday, 29 August 2012

sijil stpm 2011 sudah keluar

perhatian kepada para pelajar STPM 2011,sijil STPM anda sudah boleh di ambil di sekolah masing2...harap maklum

fakta lawak...layan...

1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai. 

2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan. 

3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan. 

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?" 

5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam. 

6. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua. 

7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut. 

8. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan. 

9. Bermain bola keranjang memang meletihkan. Bermain di ranjang juga boleh meletihkan. 

10. Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan. Penyanyi pop yeh yeh L.Ramli mungkin pernah dapat lesen L. Tapi Allahyarham A.Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada. 

11. Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau-kalau mati esok.

Tuesday, 28 August 2012

AREA 51 : kawasan paling sulit (rahsia) dibumi dan kerap dikaitkan dengan UFO
Area 51 (atau lebih dikenali sebagai US Air Force Flight Test Center, Detachment 3 dan juga samaran-samaran lain Dreamland, Watertown Strip, Paradise Ranch, The Farm, The Box, Groom Lake, dan juga The Directorate for Development Plans Area) adalah sebuah daerah terasing di bahagian selatan Nevada, yang dimiliki oleh kerajaan Amerika Syarikat, digunakan sebagai pusa tpembangunan rahsia dan percubaan pesawat – pesawat tempur generasi baru. Kawasan ini juga sangat terkenal kerana disyak kuat sebagai pusat penelitian UFO yang sampai sekarang dianggap sebagai salah satu teori konspirasi yang belum terungkap

PerTama-Tama ada orang bertanya apa sieh itu area 51 ?
Area 51 merupakan fasilitas pengembangan dan pengujian militer yang sangat rahasia (top secret), yang dioperasikan oleh angkatan Udara Amerika Serikat. Area 51 berlokasi di dalam daerah pelatihan dan pengujian Nevada . Lokasi Area 51 berada di Lincoln Country berjarak 115,5 km sebelah utara Las Vegas dengan luas berkisar 103 kilometer persegi.
kenapa diberi nama “area 51″ ?
sebutan area yang bernomor 51 tsb kebetulan terletak di grid 51 pada peta Nevada , ada pula yang mengatakan angka 51 berasal dari klasifikasi dari suatu BOM yang bernomor 49 , 50, 51, 52 dll , sehingga disanapun terdapat Area 49 , Area 50 , dst.
[Image: photo51.jpg]
truz buat apa dibuat “area 51″ ?
Area 51 didirikan pada tahun 1955 yang pada awalnya diperuntukkan melakukan pengujian pengembangan pesawat mata-mata Amerika Serikat Seri U-2 yang baru diciptakan.
http://www.aerospaceweb.org/aircraft/bomber/b2/b2_06.jpg
Setelah U2, datanglah serangkaian jenis percobaan pesawat2 canggih, misalnya suatu proyek yang disebut Proyek Hitam (Black Project) yang terdiri dari pesawat seri Blackbird, seri Stealth Fighter dan seri Stealth Boomber.
[Image: sr-71_1.jpg]
Seri Blackbird merupakan kelanjutan dari seri U-2 yang dimulai tahun 1962 dengan rancangan tipe A-12 dan SR-71. Sebagai contoh, tipe SR-71 memiliki kecepatan jelajah mencapai 3500 km/jam dengan ketinggian efektif jelajah 4830 km.
Seri Stealth Fighter merupakan pesawat tempur siluman pertama yang dirancang pada akhir tahun 1970-an. Pesawat ini sangat baik sekali beroperasi di malam hari. Tipe yang sangat dikenal adalah F-117 Nighthawk. Seri Stealth atau siluman merupakan suatu ide agar pesawat terbebas dari pantauan radar. Kecepatan jelajah pesawat ini berkisar 1040 km/jam dengan ketinggian yang baik sejauh 2110 km. Prestasi operasinya telah diperlihatkan pada perang teluk dan masih ditugaskan untuk melaksanakan target-target yang telah matang.
Seri Stealth Boomber merupakan kelanjutan pesawat siluman dari Seri Stealth Fighter yang telah dikembangkan secara luas. Seri pesawat siluman yang dikenal ini adalah tipe Black Manta dan B2. Daya jelajah lebih cepat dan lebih susah ditangkap radar dari pada seri Stealth Fighter. Walau pun demikian, strategi penyerangannya masih tergantung pada informasi dari target.
[Image: photo51.jpg]
Area 51 Long Range Shot
Nah,kalau sudah jelas asal usul dan kegunaannya , mengapa tempat ini masih dikatakan penuh misteri?
Tanpa menambahkan soal fenomena-fenomena langit yg aneh disekitar Area 51, keberadaan lokasi tsb sudah amat sangat aneh.
Ribuan orang sudah mengamati tempat itu ( dengan menyelinap atau dari jarak jauh ), bahkan foto satelit memastikan keberadaan tempat tersebut.Tapi pemerintah AS dengan tegas menyatakan ” Area 51 tidak ada “
Tidak ada dalam laporan keuangan resmi, dalam anggaran belanja pemerintah federal, negara bagian, angkatan bersenjata atau apapun.Bahkan Kongres AS tidak pernah mendapat laporan keberadaan lokasi tersebut.
Tapi sudah menjadi pengetahuan publik AS ( bahkan seluruh dunia ) bahwa areal itu eksis!!
Fenomena Area 51 yg penuh teknologi mutakhir ( khususnya teknologi pesawat terbang ) tapi tidak pernah diakui pemerintah walau sudah dikenal secara amat umum ( bahkan lewat film2 ) itulah membuat berkembangnya berbagai isyu atau pendapat mengenai ‘phantom government’, ‘C-theory’ hingga yg paling sensasional adalah teori ‘Alien government’.
Area 51 sebagai pusat riset dan uji coba teknologi2 paling canggih AS ( dunia ? ) sempat diisyukan sudah dipindahkan ke suatu wilayah di Utah.
Tapi jelas dalam hal ini tidak ada sumber yg bisa memastikan mengingat para ‘watchers’ ( orang2 penggila misteri soal Area 51 ) masih sering melihat fenomena2 aneh dilangit sekitar areal tsb ( cahaya, pesawat tak dikenal, dll ).
Menurut desas-desus yang beredar , AREA 51 selain digunakan sebagai pusat penelitian dan pengembangan senjata dan peralatan bagi Amerika , tempat itu juga terkenal sebagai pusat penyelidikan basis Extraterestrial dan UFO.
Mulai dari pandangan inilah kemudian AREA 51 melahirkan suatu teori Konspirasi tersendiri.
Dikatakan bahwa AREA 51 merupakan tempat yang digunakan oleh para Alien untuk menjalin suatu kerjasama dengan manusia.
Banyak saksi mata mengatakan ,fenomena-fenomena aneh di langit sekitar AREA 51 yang kerap terjadi di malam hari sangatlah aneh.
Jika cahaya-cahaya misterius yang berterbangan hilir mudik di langit area tsb adalah pesawat terbang , maka tidaklah mungkin mereka dapat terbang dengan formasi dan gerakan seperti itu.
Menurut salah satu saksi mata yang pernah (bahkan kerap) melihat fenomena-fenomena aneh tersebut mengatakan “‘Ini terlalu aneh , tidaklah mungkin sebuah pesawat terbang mampu berdiam diri sejenak di udara , kemudian dalam hitungan detik selanjutnya mereka telah berpindah tempat dengan sangat cepat secara vertikal maupun horisontal.”
Maka , tidaklah terlalu heran jika para “watchers” menyebut AREA 51 sebagai tempat untuk mendaratnya para makhluk Extraterestrial dengan UFO-nya yang ingin melakukan suatu persengkongkolan dengan manusia (khususnya para pekerja di AREA 51 dan pemerintah Amerika itu sendiri).
[Image: area51.jpg]
Banyak orang percaya, bahwa manusia telah berhasil menjalin kontak dengan para makhluk luar angkasa semenjak tragedi jatuhnya sebuah UFO di kawasan Roswell pada tahun 1947 (dikenal sebagai Roswell Incident 1947),namun sayang , hal ini masih terlalu ditutup-tutupi oleh Goverment-nya USA.
Seperti yang dikatakan oleh seorang Ufologist , Sean David Morton sebagai kepala Persatuan Organisasi Biologi atau EBE , bahwa peristiwa Roswell 1947 merupakan kontak pertama dan terpenting dengan para extraterestrial.
Dua tahun kemudian , dikabarkan ada Alien yang melapor pada tahun 1949 perihal tabrakan yang terjadi pada pesawat milik rekan mereka , namun kemudian Alien tersebut ditawan dalam suatu rumah dan dijaga dengan ketat.
Berdasarkan hasil interogasi yang dilakukan oleh ahli Pictograph kepada Alien tsb, dan dari sana dipelajari bahwa mereka berasal dari sistem bintang Zeta Reticular.
Kemudian, pada akhir tahun 1996 , publik kembali dihebohkan dengan bocornya video AREA 51 : Alien Interviev yang kemungkinan besar dilakukan oleh “orang dalam”.
Menurut beberapa sumber, sebut saja “Victor” (nama samaran) , merupakan “orang dalam” yang mengemukakan bahwasannya pemerintah AS memiliki banyak dokumentasi dari kegiatan aktivitas Area tsb , salah satu dokumentasi yang diperolehnya yaitu berupa video dari Alien yang sedang menjalani pemeriksaan berupa investigasi oleh pihak setempat.
Menurut pengakuannya , Victor mendapatkan salinan video tsb dari perekam video yang asli dan paling rahasia yang direkam pada Area 51.
Karena rasa kuatir yang teramat besar , maka ia tidak pernah mengakui sebagai salah satu pekerja di area itu , dan ia juga tidak pernah secara rinci menjelaskan dimana sebenarnya penyalinan video itu terjadi.
Ia tetap menekankan bahwa video itu didapat karena adanya “kebocoran data” yang terjadi selama perpindahan dari dokumentasi video secara masal saat dirubah dari analog video ke digital video.
[Image: alien3.gif]

klik disini utk videonya
Tapi setelah berpuluh-puluh tahun menjadi misteri, Area 51 akhirnya terkuak. Lima mantan karyawannya mengungkapkan aktivitas di fasilitas super rahasia itu, termasuk penyimpanan alien dan pembuatan ulang pesawat UFO. Area 51 merupakan institusi militer paling terkenal di dunia tapi keberadaannya sulit dilacak.
Kalaupun Area 51 nyata, fasilitas itu kemungkinan besar berada di 100 mil di luar Las Vegas di Gurun Nevada, bersanding dengan markas angkatan udara dan tempat ujicoba nuklir bawah tanah.
Lokasi itu bagi pendukung teori konspirasi sebagai wilayah bagi insinyur Pentagon dalam merakit ulang ulang UFO yang jatuh. Selain itu juga tempat penyimpanan Extra Terrestrial (ET) atau makhluk aneh yang dibekukan.
Pada 2001 acara Katie Couric mendapati 7% warga AS tidak percaya negara itu benar-benar pernah mendarat di bulan. Foto–foto yang diungkap ke publik dinilai rekayasa dan dibuat di gurun Nevada. Namun menyangkut Area 51 malah dianggap nyata, termasuk bisa dilihat dengan foto satelit dengan Google Earth.
New York Time akhirnya berhasil membuat laporan mengenai Area 51 berdasarkan pengakuan lima mantan karyawannya. Kolonel Hugh Slater, 87 merupakan komandan markas Area 51 pada era 1960 an. Edward Lovick 90 tahun adalah pakar yang selama 30 tahun menguji radar untuk pesawat terkenal, termasuk U-2, A-12 OXCART dan F-117.
Sementara Kenneth Collins 80 adalah pilot tes pesawat CIA. Thornton Barnes 72 tahun dan Harry Martin 77 tahun merupakan insinyur proyek khusus Area 51. Juga orang yang bertanggung jawab membangun wahana setengah juta galon persedian bulanan bahan bakar untuk pesawat mata-mata.
Collins pernah menerbangkan pesawat paling rahasia keluar dari Area 51 dengan kode nama OXCART. Pesawat itu dibuat oleh Lockheed Aircraft Corporation. Saat terbang di atas Utah pesawat mulai melintir dan jatuh ke bumi. Dia selamat dengan kursi pelontar. Setelah 46 tahun Collins baru diajak melihat kembali pesawatnya yang jatuh pada 2008.
Sedangkan Lovick merupakan ahli fisika yang mengembangkan teknologi siluman. Ia mengatakan fasilitas itu tidak selalu disebut sebagai Area 51. Atasannya, pembuat pesawat legendaris Clarence L Johnson menyebut fasilitas itu sebagai Paradise Ranch bagi orang yang mau meninggalkan keluarganya dan hidup di gurun Nevada yang ganas demi ilmu dan melawan negara jahat.
Lalu apakah ada UFO di Area 51? Selama bertahun-tahun misteri Area 51 dibawa pegawainya hingga ke liang lahat. Namun pengakuan Collins, Lovick, Slater, Barnes dan Martin tampaknya mengecewakan para penganut teori konspirasi.
Mengenai mitos perakitan ulang pesawat UFO yang jatuh, Barnes memberikan pencerahan. “Kami melakukan pembangunan ulang banyak teknologi luar, termasuk pesawat tempur jet Soviet MiG,” katanya. Pesawat MiG jelas–jelas tidak mirip UFO.
Lalu munculnya pesawat mirip piring terbang dari mana? Bentuk OXCART sangat aneh, tebal dan mirip piring. Bentuk seperti itu karena didesain untuk membawa bahan bakar dalam jumlah besar.
Pilot pesawat komersial yang melintah di atas Nevada akan melihat OXCART yang berbalut body titanium akan memantulkan sinar matahari. Apalagi dengan kamampuan bergerak cepat seperti peluru, tidak heran jika akan menyangka sebagai piring terbang.
dan kaTanya si presiden baru as yaitu obama bakal beberkan area 51 meskipun bnyak protes dari pihak institusi militer, seperTi yg dibilang oleh inilah.com.
Obama Akan Beberkan Area 51?
INILAH.COM, Jakarta – Apakah Barrack Obama akhirnya akan membuka file rahasia pemerintah AS yang berhubungan dengan UFO? Desakan membuka file UFO lebih banyak lagi, diserukan di International UFO Congress.
Peneliti UFO menilai sudah semakin banyak bukti, bahwa UFO perlu dibeberkan ke publik. “Apakah kita tahu apa yang terjadi di dalam sana (area 51), saya kira tidak,” kata pakar fisika nuklir Stan Friedman. Dia telah mencoba untuk memecahkan misteri UFO lebih dari 40 tahun.
Angkatan Udara AS merilis file UFO dari Project Blue Book beberapa tahun lalu. Tapi Friedman menegaskan, apa yang disebut memo Bollender dari AU yang meminta kasus UFO yang berhubungan dengan keamanan nasional harus “disimpan di tempat lain”.
Friedman mengatakan hal itu menunjukkan file UFO akan terus dirahasiakan.
Beberapa tahun terakhir exo-politic mulai muncul dan mendesak file UFO dibuka. Meskipun Obama menawarkan semangat keterbukaan, tapi untuk masalah UFO sepertinya masih tetap menjadi rahasia.
“Aku kira tidak akan terjadi. Pada satu hal dia dapat semua yang penting. Orang salah mengartikan Obama tahu segalanya. Aku kira ada yang disebunyikan dari dia,” katanya.
Saat UFO Congress desakaan untuk membuka UFO tidak bisa dibendung lagi. Selama beberapa tahun terakhir, berbagai negara juga sudah membuka file UFO.[ito]
Tapi yg penting SemoGa Allah tetap sLalu melindungi kita…
SumBer
-Forum bebas indonesiA bY sniper78 and ilhdaf (tentang ufo & area 51)
-inlah.com

soalan sejarah stpm sebenar 2011


Soalan Sebenar STPM 2011

Bahagian A:

1. Huraikan faktor yang menyebabkan tamadun-tamadun awal muncul di sekitar lembah sungai.

2. Bincangkan kesan pembentukan negara bangsa terhadap kedudukan raja di England.

3. Bincangkan organisasi ketenteraan dalam tamadun Mesopotamia.

4. Bincangkan faktor yang membawa kepada perkembangan kapitalisme di Eropah.

5. Huraikan perkembangan institusi pendidikan formal dalam tamadun Melayu selepas kedatangan Islam.

6. Sejauh manakah Renaisans menjadi faktor kepada penjelajahan dan penerokaan kuasa-kuasa Barat pada abad ke-15 dan ke-16 Masihi?

7. Nilaikan sumbangan tamadun India dan tamadun China dalam bidang astronomi.

8. Bincangkan peranan tokoh-tokoh ilmu matematik dalam tamadun Yunani dan tamadun Islam.

Bahagian B:

9. Jelaskan peranan golongan Ansar dalam perkembangan Islam pada zaman Nabi Muhammad SAW.

10. Huraikan kepentingan Piagam Madinah kepada keutuhan politik pada zaman Nabi Muhammad SAW.

11. Jelaskan konsep dan jenis-jenis jihad menurut pandangan Islam.

12. Sejauh manakah peranan dasar pemerintahan kesultanan kerajaan Islam Melaka dalam memajukan kegiatan perdagangan pada abad ke-15?

13. Bincangkan aspek akidah, akhlak, dan syariah yang menjadi tumpuan ajaran Nabi Muhammad SAW di Mekah dan di Madinah.

14. Nilaikan sumbangan Ibnu Battutah dalam bidang penerokaan dan penjelajahan.

15. Bandingkan konsep ketahanan dan konsep pertahanan antara tamadun Islam dengan zaman Jahiliah.

16. Bandingkan ciri-ciri kesenian menurut tamadun Islam dan tamadun Barat.

Senarai Biasiswa 2012 Malaysia Lepasan SPM, STPM

Berikut adalah senarai biasiswa 2012 di Malaysia bagi lepasan SPM, STPM, Matrikulasi dan Diploma. Senarai biasiswa 2012 ini amat membantu para pelajar untuk meringankan beban ketika sambung pelajar diperingkat diploma dan ijazah nanti. Dibawah ni sempat disenaraikan biasiswa yang boleh dimohon oleh pelajar.

Senarai Biasiswa 2012 Di Malaysia

Lepasan SPM, STPM, Matrikulasi

1. Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Malaysia
2.Biasiswa Majlis Amanah Rakyat (MARA), Malaysia
3.Biasiswa Petronas, Malaysia
4.Biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Malaysia
5.Biasiswa FELDA, Malaysia
6.Biasiswa Yayasan TNB, Malaysia
7.Biasiswa Yayasan TM, Malaysia
8.Biasiswa Yayasan Khazanah, Malaysia
9.Biasiswa Yayasan UEM, Malaysia
10.Biasiswa Sime Darby, Malaysia
11.Biasiswa Bank Negara Malaysia (BNM), Malaysia
12.Biasiswa Permodalan Nasional Berhad (PNB), Malaysia
13.Biasiswa Maybank, Malaysia
14.Biasiswa Proton, Malaysia
15.Biasiswa Shell, Malaysia
16.Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional
17.Biasiswa Tunku Abdul Rahman
18.Biasiswa New Zealand Commonwealth
19.Biasiswa Singapura
20.Biasiswa UPM-ELS Tun Dr. Mahathir
21.The UEM Scholarship Programme
22.Biasiswa Romania
23.Biasiswa Taylor’s World Class
24.Biasiswa Astro
25.Program Penajaan Pendidikan Petronas
26.Hong Leong Foundation Scholarship Programme
27.British Council IELTS Scholarship
28.The Titijaya Scholarship Fund
29.Western-Australian Government Scholarship (WA Premier Scholarship)
30.Biasiswa Yayasan TM
31.AMCHAM-MACEE Scholarship Program
32.Limkokwing Scholarship Award
33.Gamuda Scholarship Award
34.Program Tajaan Pendidik Malaysia Airports (ESP)
35.The Star Education Fund
36.Securities Commission Malaysia Scholarship Award
37.Program Tajaan Khazanah Global
38.Japanese Government (Monbukagakusho: MEXT) Scholarship for Undergraduate
Studies
39.Biasiswa Endownmen Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
40.Bank Negara Malaysia Scholarship Award Academic Session
41.Sin Chew Daily Education Fund
42.ASEAN Scholarships for Malaysia


Sumber: www.melvister.com

soalan stpm sejarah sebenar 2010


Sejarah 1: Soalan Peperiksaan Sebenar STPM 2010

Bahagian A

1. Huraikan ciri-ciri kebudayaan Paleolitik dan kebudayaan Neolitik. [25]

2. Sejauh manakah faktor ekonomi bertanggungjawab terhadap keruntuhan empayar Rom pada kurun ke-5 masihi? [25]

3. Jelaskan perubahan organisasi ketenteraan pada zaman awal moden di Eropah. [25]

4. Bincangkan perkembangan ekonomi komersial di eropah Barat dari tahun 1500 hingga tahun 1800.

5. Dengan memberikan contoh yang sesuai, bincangkan sejauh mana faktor agama mempengaruhi pendidikan formal dlm tamadun awal. [25]

6. Dengan merujuk kepada tamadun awal, bincangkan kepentingan muzik dalam kehidupan masyarakat pada ketika itu. [25]

7. Bandingkan peranan firaun dengan peranan maharaja dalam sistem pemerintahan di Mesir dan China. [25]

8. Bandingkan kesan penaklukan puak gasar Jerman di Eropah Barat dengan kesan peluasan kuasa Islam di Asia Barat terhadap tamadun di kedua-dua kawasan itu.[25]


Bahagian B


9. Bincangkan faktor kemunculan golongan Syiah dan Khawarij pada akhir zaman Khulafa al-Rasyidin.[25]

10. Sejauh manakah pemerintahan dan pentadbiran Khulafa al-rasyidin memiliki ciri pemerintahan dan pentadbiran Nabi Muhammad SAW di Madinah? [25]

11. Bincangkan implikasi perang uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. [25]

12. Huraikan perkembangan sistem mata wang Islam di zaman khulafa al-Rasyidin hingga zaman Bani Umayyah dan perana sistem mata wang itu dalam aktiviti ekonomi umat Islam. [25]

13. Huraikan peranan Institusi pendidikan pada zaman kerajaan Bani Umayyah dan kerajaan Abbasiyah [25]

14. Huraikan perkembangan seni ukir Islam pada zaman kerajaan Bani Umayyah dan Kerajaan Abbasiyah. [25]

15. Bandingkan dasar pemerintahan Maharaja Akbar dengan dasar pemerintahan Maharaja Aureng Zeb dalam mengukuhkan pemerintahan Monghul di India. [25]

16. Bandingkan sistem ketenteraan islam pada zaman Nabi Muhammad SAW dengan sistem ketenteraan Barat pada zaman Rom. [25]

soalan sejarah stpm sebenar 2009


Sejarah 1: Soalan Peperiksaan Sebenar STPM 2009

Bahagian A

1. Huraikan ciri-ciri agama dan kepercayaan yang diamalkan oleh masyarakat pada zaman tamadun awal manusia. [25]

2. Bincangkan usaha yang dilakukan oleh pemerintahan Majapahit untuk mengukuhkan empayarnya. [25]

3. Bincangkan organisasi ketenteraan dalam tamadun China pada zaman klasik. [25]
4. Huraikan faktor yang mempengaruhi perkembangan perdagangan di Alam Melayu sebelum abad ke-15 Masihi. [25]

5. Huraikan perkembangan pemikiran humanism di Eropah. [25]

6. Sejauh manakah peluasan kuasa merupakan pendorong utama kegiatan penjelajahan dan penerokaan orang Islam di Asia Barat? [25]

7. Bandingkan sumbangan Legalisme dengan sumbangan Confusianisme dalam pembentukan sistem politik tamadun China. [25]

8. Bandingkan sistem pemerintahan dan pentadbiran antara Negara kota Athens di yunani dengan Negara kota Madinah di Taman Arab. [25]

Bahagian B

9. Huraikan perkembangan masyarakat Islam di China hingga abad ke-15 Masihi.[25]

10. Sejauh manakah unsure Islam mempengaruhi Hukum Kanun Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka? [25]

11. Huraikan perkembangan organisasi tentera Islam dari zaman Nabi Muhammad SAW hingga zaman Bani Umayyah. [25]

12. Jelaskan langkah yang diambil oleh Khalifah umar al-Khattab untuk membangunkan ekonomi Islam. [25]

13. Huraikan jenis Ilmu dalam tamadun Islam. [25]

14. Nilai pencapaian seni bina Islam pada zaman Abbasiyah. [25]

15. Bandingkan sistem politik dan kemasyarakatan antara zaman jahiliah di Mekah dengan zaman Nabi Muhammad SAW di Madinah. [25]

16. Bincangkan pengaruh tamadun Islam terhadap masyarakat Eropah selepas Perang Salib. [25]

Monday, 27 August 2012

skema peperiksaan pertengahan tahun sejarah stpm setara Pasig Gudang 2012 (bahagian B) part 2


1.       Huraikan perubahan-perubahan dalam pelbagai aspek dalam kalangan masyarakat jahiliah di Tanah Arab selepas kelahiran Islam.

PENDAHULUAN (3 Markah)
1.       Zaman jahiliah merujuk kepada masyarakat di Semenanjung Tanah Arab.
2.       Dari segi bahasa Arab ‘jahala’ bererti ‘jahil’ atau  ‘jahlun’ atau ‘jahlatun’ bererti bodoh dan sesat.
3.       Ciri-ciri Zaman Arab Jahiliah.
4.       Apabila Rasulullah s.a.w. mula menerima wahyu pada 17 Ramadhan (6 Ogos 610M) dan seterusnya berdakwah menyebarkan Islam selama 23 tahun, bermulalah episod perubahan cara hidup jahiliah yang seterusnya telah menghancurkan era zaman jahiliah di Tanah Arab.

ISI – ISI (7 isi x 3M = 21 Markah)
1.     Perubahan dari aspek kepercayaan dan agama
Majoriti masyarakat Arab Jahiliah menganut agama menyembah berhala. Pada asalnya mereka ialah pengikut ajaran Hanif tetapi ajaran ini diselewengkan dengan menganggap berhala sebagai perantaraan antara manusia dengan Tuhan. Pada masa ini Makkah berperanan sebagai pusat penyembahan berhala. Agama lain yang dianuti ialah ajaran animisme, sabiah, majusi, nasrani dan yahudi. Masyarakat pada masa ini juga terikat dengan kepercayaan karut.

Masyarakat Islam pada zaman ini mempunyai keimanan yang kukuh. Orang Ansar secara rela telah memeluk ajaran Islam. Nabi telah melantik guru-guru agama untuk memperkukuhkan akidah dan amalan mereka. Di samping itu, nabi telah menjalankan dasar kebebasan beragama terutama ke atas masyarakat Yahudi dan mereka diberi kebebasan beribadat. Majoriti golongan Arab Madinah menerima agama Islam.

2.     Perubahan dari aspek hubungan masyarakat
Masyarakat Jahiliah hidup terpisah dalam kabilah dan bani masing-masing. Setiap individu mempunyai ketaatan kepada kabilah dan sangat prejudis kepada kabilah lain. Semangat ini juga menyebabkan mereka memihak kepada kabilah sendiri tanpa mengira sama ada mereka berada di pihak benar atau salah. Ini telah menimbulkan permusuhan antara kabilah.

Masyarakat Islam Madinah berjaya membentuk sebuah masyarakat ummah Islamiah tanpa mengira kaum dan suku. Kesetiaan kepada kaum tidak lagi wujud dan digantikan dengan ikatan persaudaraan Islam. Contohnya Nabi saw berjaya mempersaudarakan orang Ansar dengan Muhajirin.

3.     Perubahan dari aspek permusuhan dan peperangan
Permusuhan antara suku atau kabilah telah membawa peperangan di kalangan masyarakat Arab Jahiliah. Peperangan ini dikenali sebagai Ayyamul Arab. Perang balas dendam sering berlarutan. Contohnya Perang Al-Basus berlarutan selama 40 tahun.

Persaudaraan Islam telah berjaya menamatkan permusuhan di kalangan golongan Ansar iaitu suku Aus dan Khazraj. Sebelum memeluk Islam mereka terlibat dalam peperangan Al-Buath kerana merebut kepimpinan kota Madinah. Peperangan yang wujud di zaman Islam merupakan satu langkah mempertahankan agama, masyarakat dan negara Islam daripada ancaman musuh terutama serangan orang Quraisy Makkah dan pengkhianatan orang Yahudi.

4.     Perubahan dari aspek taraf masyarakat
Masyarakat Jahiliah mementingkan kelas masyarakat. Golongan bangsawan merupakan golongan tertinggi dan dipandang mulia. Dalam masyarakat Arab Jahiliah amalan perhambaan berlaku secara meluas. Mereka tidak mempunyai hak ke atas diri sendiri. Mereka dikehendaki berkhidmat kepada tuan mereka. Perdagangan hamba berlaku secara meluas. Kekejaman ke atas para hamba berlaku sekiranya para hamba tidak mengikut kehendak mereka.

Masyarakat Islam menitik beratkan konsep persamaan taraf. Semua manusia dianggap sama taraf di sisi Allah. Kemuliaan manusia berdasarkan kepada ketakwaannya kepada Allah. Manusia tidak dibezakan mengikut kekayaan atau pangkat mereka.

5.       Perubahan dari aspek kedudukan wanita
Masyarakat Arab Jahiliah memandang rendah kepada golongan wanita. Fungsi mereka hanyalah sebagai alat pemuas nafsu lelaki. Mereka dianggap sebagai barang dagangan dan ada di kalangan mereka yang kematian suami menjadi rebutan anak-anak lelaki mereka. Keadaan ini menyebabkan suku bani Tamim telah menanam bayi perempuan bagi mengelakkan mereka dipandang rendah.

Nabi mengajar masyarakat Islam Madinah agar memandang mulia golongan wanita. Mereka perlu dipeiihara maruah dan kebajikan mereka. Kaum wanita memainkan peranan yang sama pentingnya dengan goIongan lelaki.

6.       Perubahan dari aspek akhlak
Masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan nilai akhlak keji seperti berzina, melacur, membunuh, minum arak dan berjudi. Nilai ini telah sebati dengan kehidupan mereka.

Islam menekankan akhlak mulia. Bermula dengan perjanjian Al-Aqabah I, masyarakat Madinah berjanji tidak akan menipu, berzina dan membunuh. Nabi berjaya mengikis segala amalan akhlak buruk di kalangan orang Islam Madinah.

7.       Perubahan dari aspek politik
Sistem politik dan pentadbiran adalah tidak seragam. Kerajaan yang wujud lebih bersifat monarki dan terletak di bawah kuasa asing seperti Parsi dan Rom. Masyarakat golongan Badwi mengamaIkan sistem politik kabilah masing-masing. Sementara itu masyarakat kota Makkah menjalankan sistem politik kabilah.

Kerajaan Islam Madinah wujud berasaskan perlembagaan Madinah. Undang­undang utama yang digunakan ialah Al-Quran. Segala keputusan negara dilakukan melalui konsep syura. Masjid menjadi institusi penting dalam kerajaan Madinah.

8.       Perubahan dari aspek nilai-nilai positif
Dalam masyarakat jahiliah terdapat nilai-nilai positif seperti menghormati tetamu, berpegang teguh kepada janji, memberi perlindungan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Dalam masyarakat Islam nilai-nilai ini diperkukuhkan selaras dengan nilai-nilai Islam.

9.       Perubahan dari aspek pendidikan dan ilmu pengetahuan
Sebelum Islam : masyarakat Arab Jahiliyah adalah buta huruf. Berdasarkan peristiwa Perang Badar hanya 17 orang sahaja masyarakat Arab yang boleh menulis dan membaca. Justeru itu tiada perkembangan tamadun manusia pada zaman ini.

Selepas Islam :  aspek pendidikan dan intelektual amat dititikberatkan oleh Islam. Rasulullah s.a.w. telah membina masjid-masjid selain menjadikan rumah al-Arqam sebagai institusi pendidikan. Kepentingan pendidikan dalam Islam ini jelas terlihat pada maksud ayat pertama (wahyu) yang baginda terima iaitu “Bacalah…”

10.    Perubahan dari aspek ekonomi
Sebelum Islam : masyarakat Arab menjalankan amalan ekonomi negatif seperti penindasan, penipuan dalam perniagaan, rompakan, penjualan berhala, monopoli dan sebagainya.

Setelah Islam : Islam melarang segala bentuk kegiatan ekonomi berunsur penindasan dan riba. Islam menggalakkan umatnya melaksanakan sistem ekonomi Islam berteraskan semangat bantu-mambantu seperti dalam perdagangan dan pertanian.

11.    Perubahan dari aspek identiti masyarakat
Keutamaan pada bangsa amat ditekankan pada zaman jahiliyah. Pada zaman Islam, ditekankan aspek persaudaraan Islam tanpa mangira latarbelakang keturunan dan warna kulit.

KESIMPULAN (2 Markah)
1.     Perubahan-perubahan yang berlaku dalam masyarakat Arab membolehkan Islam terus berkembang dan membolehkan juga berlakunya penciptaan tamadun walaupun Islam lahir di kawasan tandus.
2.     Kecemerlangan umat Islam zaman Rasulullah s.a.w. itu terus diwarisi oleh generasi seterusnya (Khulafa al-Rasyidin dan kerajaan-kerajaan Islam selepasnya).

2.       Jelaskan sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan Bani Umaiyah pada zaman Khalifah Muawiyyah bin Abu Sufyan.

Pendahuluan (3M)
1.       Latar  belakang dan perlantikan Muawiyyah sebagai Khalifah pertama kerajaan Bani Umaiyyah.
2.       Latar belakang kerajaan Bani Umaiyyah.

Sistem Pemerintahan dan Pentadbiran Zaman Khalifah Muawiyyah (7 isi x 3M = 21M )
1.       Khalifah Muawiyyah telah memindahkan pusat pentadbiran kerajaan Islam dari kota Madinah ke kota Damsyik. Beliau memilih kota Damsyik memandangkan ia merupakan kubu kuat penyokongnya yang telah lama berdiri di belakangnya sejak Muawiyyah dilantik sebagai gabenor oleh Khalifah Umar bagi seluruh wilayah Syam. Bukti lain betapa kuatnya pengaruh Muawiyyah di Damsyik ialah penduduk di sinilah yang membantunya sewaktu berlaku krisis dengan Khalifah Ali bin Abi Talib sehingga tercetusnya Perang Siffin dan Majlis Tahkim.

2.       Muawiyyah bin Abu Sufyan menjalankan dasar berbaik-baik dengan penduduk Iraq yang merupakan penyokong kuat golongan Syiah. Muawiyyah telah menawarkan wang yang banyak untuk mendapatkan sokongan golongan ini, contohnya al-Ahnah bin Qais dan Jariyah bin Qudamah telah diberikan 100,000 dirham setiap seorang untuk mendapatkan sokongan. Selain itu, Muawiyyah mengekalkan dasar tidak campur tangan sehinggalah pelantikan Ziyad bin Abih sebagai Gabenor Basrah; Ziyad telah memperkenalkan beberapa reformasi antaranya mengarahkan rakyat mencuci dan membersihkan jalan raya, memperbaiki kemudahan jual beli, mengenakan perintah berkurung, menyusun dan mengemaskinikan anggota polis.

3.       Selain itu untuk mengukuhkan kekuasaan Bani Umaiyyah, Muawiyyah bin Abu Sufyan telah mengubah sistem pemilihan khalifah secara syura kepada sistem warisan. Muawiyyah telah bertindak mengisyitiharkan puteranya, Yazid sebagai Putera Mahkota pada tahun 56H. Tindakan ini telah menimbulkan tentangan hebat umat Islam khususnya penduduk Iraq, apatah lagi ia telah bertentangan denan persetujuannya dengan Sayidina Hassan dahulu agar jawatan ini diserahkan kepada persetujuan orang ramai khasnya umat Islam. Meskipun timbul pelbagai penentangan, namun ia telah dapat dipadamkan.

4.       Muawiyyah bin Abu Sufyan juga telah memperkenalkan atau meniru sistem pentadbiran Parsi dan Byzantine. Ramai pegawai kristian diambil berkhidmat sebagai guru dan pentadbir  khususnya dalam bidang ekonomi, sains, dan perubatan. Selain itu, beliau juga mewujudkan pengawal istana atau pengawal peribadi bagi melindunginya, khususnya daripada ancaman musuh.

5.       Pelbagai jabatan baru telah diwujudkan untuk memantapkan lagi sistem pentadbiran. Antaranya, Jabatan Pendaftaran yang berfungsi menyalin segala surat rasmi dan menyimpan salinan itu bagi tujuan keselamatan dan juga mengelakkan sebarang penipuan dan penyelewengan. Pejabat Pos juga dibentuk untuk urusan segala surat-menyurat berkaitan pentadbiran negara dari kerajaan pusat ke daerah-daerah ataupun sebaliknya. Semua surat di Semenanjung Tanah Arab menggunakan bahasa Arab sedangkan di luar Tanah Arab menggunaksan bahasa Yunani dan Parsi.

6.       Muawiyyah bin Sufyan telah meluaskan kuasa politik khalifah dan pemusatan kuasa kerajaan Bani Umaiyyah termasuk penguasaan ke atas harta yang diperoleh dalam peperangan. Sebelum itu, harta berkenaan dijadikan hak milik orang Islam; dimasukkan ke dalam Baitulmal, tetapi mulai zaman Muawiyyah, harta berkenaan dianggap harta kerajaan, tujuannya tidak lain untuk memastikan segala perancangan kerajaan dapat berjalan dengan lancar.

7.       Setiap gabenor yang dilantik di setiap daerah hanyalah mempunyai kuasa ketenteraan dan urusan yang berkaitan dengan politik sahaja. Urusan yang berkaitan dengan cukai diletakkan secara terus dibawah Sahibul Kharaj yang dilantik oleh Khalifah Muawiyyah sendiri. Kesannya, kuasa gabenor dapat dihadkan, malah terpaksa bergantung kepada Sahibul Kharaj dalam soal kewangan.

8.       Dalam bidang ketenteraan, Muawiyyah bin Abu Sufyan telah membentuk pasukan tentera yang mantap dan besar meliputi tentera darat dan tentera laut. Tentera ini majoritinya dianggotai oleh penduduk Syam dan diberikan gaji yang tetap serta tinggi kadarnya. Kekuatan tentera ini digunakan untuk mengekang pemberontakan golongan Syiah dan Khawarij.

9.       Beliau turut menggerakkan tentera ke luar negara, antaranya menghantar Said bin Osman menyeberangi Sungai Oxus, menghantar tentera yang dipimpin oleh Yazid mengepung kota Constantinopole, menghantar Uqbah bin Nafi’ menawan Afrika Utara sehingga berjaya mendirikan pusat pentadbiran di Qairawan. Selain itu, tentera-tentera diperkuatkan di kawasan-kawasan sempadan sehingga pihak Byzantine tidak berani mengancam kerajaan Islam  ini.

10.    Bagi memastikan keadaan negara tidak diancam oleh sebarang gerakan subversif, Muawiyyah bin Abu Sufyan telah membentuk pasukan perisik yang berperanan sebagai mata dan telinga khalifah. Oleh itu, Muawiyyah dapat membendung ancaman musuh dengan cepat daripada merebak yang boleh menggugat pemerintahannya.

11.    Polisi serta pembaharuan yang dibawa oleh Muawiyyah bin Abu Sufyan telah menjadi asas kepada pembentukan kerajaan yang kuat serta dominan selepas era pemerintahan Khulafa al Rasyidin. Muawiyyah bin Abu Sufyan juga memerintah dengan tegas dan penuh disiplin. Keberaniannya memperkenalkan corak pemerintahan warisan telah menjadi ikutan pemimpin selepasnya.

Kesimpulan ( 1M )
1.       Mana-mana yang berkaitan.

3.       Bincangkan sumbangan kerajaan Khulafa’ Ar-Rasyidin dan kerajaan Bani Umayyah
dalam membentuk organisasi ketenteraan yang unggul.

Pengenalan ( 3 markah)
1. Konsep organisasi ketenteraan dalam Islam
2. Sejarah penubuhan tentera dalam Islam
bermula pada zaman Nabi Muhammad s.a.w, apabila turun wahyu membenarkan
umat Islam berperang, ketika hendak berhadapan dengan tentera Quraish Makkah
dalam perang Badar.
3. Latar belakang Kerajaan Khulafa ar-Rasyidin
Bermula selepas kewafatan Nabi Muhammad s.a.w. Dipimpin empat orang sahabat,
iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali.
  1. Latar belakang Kerajaan Bani Umayyah
  2.  
Isi : Sumbangan Pembentukan Organisasi Ketenteraan Islam ( 7 isi X 3=21 markah)
1. Penambahan Komposisi tentera
Bilangan tentera yang meningkat
Pada zaman Bani Umayyah, jenis tentera tetap telah bertambah dengan
pembentukan pasukan infantri, kavalri dan tentera laut.
Pasukan tentera laut ini terlibat dalam peperangan dengan kerajaan Sepanyol dan
Eropah.
2. Kewujudan dua jenis tentera
Terbahagi kepada dua, iaitu tentera darat dan laut
Penubuhan angkatan tentera laut Islam berlaku setelah perluasan kuasa Islam telah
sampai ke Syam, Mesir dan Iskandariah.
Perkembangan terbaru kedudukan kekuasaan Islam memerlukan umat Islam
mempunyai angkatan laut bagi menghadapi serangan Rom di Laut Mediterranean
dan jihad Islam ke atas pulau – pulau di Laut Mediterranean.
Oleh itu, pemerintah Islam mula menubuhkan angkatan tentera laut.
Berikutan dengan penubuhan angkatan tentera laut maka muncul pelabuhan dan
limbungan kapal untuk tujuan angkatan tentera Islam dan tujuan perdagangan.
3. Peningkatan teknologi dan peralatan tentera
Menggunakan pedang, tombak, panah, perisai ,manjaniq, kuda, keldai dan kapal
perang.
Pada zaman Bani Umayyah telah wujud pasukan tentera laut.
Pada zaman Muawiyah terdapat 1700 buah kapal perang yang dibina daripada kayu
dan berpaku.
Perindustrian kapal terletak di pantai Syria dan Mesir.

4. Mempelbagaikan taktik dan strategi ketenteraan
Menyerang, mengepung, dan bertahan.
Membina kubu, mewujudkan bandar-bandar tentera, dan menubuhkan badan perisik.
Ketika zaman Khalifah Ali b. Abi Talib, telah membentuk kurdus atau batalion, dalam
pasukan tentera sebagai usaha memantapkan lagi tentera Islam.
Islam memperkenalkan penubuhan kem tentera dan bandar tentera.
Bandar seperti Basrah, Fustat dan lain – lain ditubuhkan adalah untuk memenuhi
keperluan tentera di samping pusat pentadbiran dan perdagangan.
Pada zaman Bani Umayyah kaedah peperangan diperluas lagi dengan pembentukan
pasukan kurdus (cohorts), jabatan perisikan, penggunaan peta dan serangan dari
laut.
5. Kewujudan tentera bergaji
Tentera dibayar gaji dan elaun
Pada zaman Umar al-Khattab, dua kategori tentera telah dibentuk iaitu tentera
bergaji dan sukarela.
Satu jabatan khas telah ditubuhkan untuk menguruskan pembayaran gaji dan elaun
tentera iaitu Diwan al-Jund.
Pada zaman Umar al-Khattab, tentera Muhajirin dan Ansar yang senior dibayar
sehingga 5000 dirham manakala tentera junior dibayar sehingga 2500 dirham.
Pada zaman Bani Umayyah, tentera dibayar gaji.
Contoh, pada zaman Muawiyah kadar gaji purata ialah sebanyak 1000 dirham
setahun termasuk elaun keluarga.
Pada masa ini sumber kerajaan mantap dan perlukan pasukan tetap untuk
menyaingi tentera Rom atau Barat .
6. Menetapkan Status tentera
Terdapat tentera tetap, tentera upahan dan tentera sukarela
7. Kepimpinan
Pada zaman Khulafa al- Rasyiddin dan kerajaan Bani Umaiyah, khalifah tetap
mengetuai peperangan.
Tujuannya untuk menguruskan perkhidmatan tentera yang cekap dan berkesan.
Pemerintah Islam memperkenalkan jabatan tentera atau Dewan Al-jund.
Dalam aspek kepimpinan pula, pengurusan tentera dilakukan oleh kepimpinan
tentera yang dilantik.

Kesimpulan (1 markah)
Kedua-dua kerajaan Islam ini telah berjaya mewujudkan organisasi ketenteraan Islam
yang unggul dan hebat.
Kejayaan ini terserlah dengan beberapa kejayaan tentera Islam meroboh dominasi
jajahan dari tentera Rom dan Parsi.

4.       Zakat bukan sahaja Rukun Islam tetapi merupakan sumber ekonomi utama dalam Islam. Galurkan fungsi dan pelaksanaannya.
Pendahuluan (3 markah)
1.     Perkataan zakat telah disebut sebanyak 58 kali dalam al-Quran, 32 kali disebut secara berasingan dan 26 kali disebut beriringan dengan kalimah solat. Kadangkala zakat disebut dengan lafaz sadaqah, nafaqah, haq dan al-‘afw.
2.     Zakat merupakan Rukun Islam yang ketiga. Dari segi bahasa, zakat berasal daripada kata dasar perkataan Arab – zaka – yang bererti penambahan atau penyucian. Pengertian pertama bermaksud memberi serta menambah kemakmuran dan pahala umat Islam.
3.     Pengertian kedua pula bererti pembayaran bagi menyucikan jiwa umat Islam daripada perasaan tamak, bakhil dan sifat-sifat keji seperti mana yang dijelaskan dalam surah al-Syams ayat 9.
4.     Dari segi syarak, zakat membawa maksud sebahagian harta yang dikeluarkan untuk diagihkan kepada yang berhak menerimanya.
5.     Kefarduan zakat disyariatkan  pada tahun 623 M (2 H) setelah Nabi Muhammad saw berhijrah dan menetap di Madinah.
6.     Zakat terbahagi kepada dua jenis, pertama zakat fitrah iaitu zakat yang wajib dikeluarkan bagi setiap umat Islam dan kedua zakat harta benda iaitu apabila cukup nisabnya. Kedua-dua zakat ini wajib dikeluarkan setahun sekali.

Fungsi Zakat (4 isi x 3M = 12 markah)
1.     Zakat berfungsi sebagai satu ujian untuk menguji sejauh manakah keimanan dan ketaqwaan seseorang terhadap Allah swt kerana tabiat manusia sememangnya merasa tamak dan sukar untuk mengeluarkan sebahagian kecil daripada hartanya sebagai zakat. Hanya manusia yang benar-benar beriman dan bertaqwa mengeluarkan zakat dengan ikhlas. Sifat inilah yang dimaksudkan oleh Allah swt sebagai pembersihan rohani dan jasmani.

2.     Dari segi kerohanian, ia dapat menghapuskan sifat-sifat keji yang dimiliki manusia. Contohnya sifat tamak, bakhil, bongkak, riak dan sebagainya. Dari segi jasmaninya, zakat ditafsirkan sebagai satu cara untuk menyucikan harta benda. Hal ini bermula dari kenyataan bahawa di dalam sebarang kegiatan untuk mencari rezeki yang halal mungkin berlaku di luar kemahuan atau pengetahuan seseorang bahawa sesuatu yang tidak halal telah berlaku. Contohnya, mungkin berlaku timbangan, sukatan atau ukuran yang tidak tepat semasa menjalankan urus niaga. Untuk menyucikan unsur-unsur yang tidak halal itu, maka zakat diwajibkan.

3.     Fungsi zakat dalam aspek kemasyarakatan, akhlak dan kebajikan, zakat adalah penyertaan seseorang yang berharta untuk membentuk masyarakat yang adil dan membantu golongan yang kurang bernasib baik. Zakat yang dikeluarkan itu mestilah diagihkan kepada golongan yang berhak menerimanya. Jika terlalu banyak lebihan, dipertanggungjawabkan kepada Baitulmal mengumpulnya dan membelanjakannya untuk kebajikan masyarakat seperti menyediakan kemudahan asas dan sebagainya. Zakat juga boleh dilaburkan dalam industri yang banyak memberi faedah kepada masyarakat seperti industri makanan, pakaian dan perumahan.

4.     Zakat dapat merapatkan ikatan silaturahim dan perpaduan antara golongan kaya dan miskin. Golongan yang kurang bernasib baik ketika menerima zakat, tentu akan merasa gembira. Perasaan inilah yang bertanggungjawab melahirkan kasih sayang dan bersedia membantu dengan tulang empat kerat menyelesaikan pekerjaan golongan kaya. Dalam masa yang sama, melalui zakat golongan kaya sentiasa ingatkan golongan yang kurang bernasib baik. Ini akan menghapuskan perasaan riak, sombong dan sebagainya pada diri golongan kaya dan perasaan dengki dan lain-lain pada diri golongan miskin.

5.     Dari aspek ekonomi, zakat merupakan satu cara terbaik untuk menjadikan negara dan umat Islam muncul sebagai masyarakat yang kaya dan makmur. Jika seseorang yang benar-benar beriman dan bertaqwa, ia akan berusaha lebih gigih kerana setiap zakat yang dikeluarkan itu akan memperolehi ganjaran pahala. Kesan daripada perkembangan pengeluaran zakat ini ialah lahirnya umat Islam yang kuat dari segi ekonomi dan melahirkan negara yang kaya dan makmur, kerana Baitulmal yang mengumpulkan zakat mempunyai dana yang banyak yang dapat digunakan untuk pembangunan negara dan kepentingan dakwah Islamiajh serta kebajikan rakyat.

6.     Dalam hal ini zakat berfungsi menghampirkan diri seseorang kepada Allah swt. Kerana harta yang terkumpul itu seharusnya dibelanjakan mengikut cara yang diredhai Allah swt. Tugas pertama yang mesti dilakukan ke atas harta ialah mengeluarkan zakat. Tindakan ini amatlah besar ertinya dalam konteks ibadat kerana ia merupakan satu bukti kepatuhan dan penyerahan diri seseorang kepada Allah swt. 

7.     Fungsi zakat berikutnya memberikan kekuatan rohani dan jasmani fakir miskin. Dari segi rohani dapat menebalkan iman mereka kepada Allah swt kerana pertolongan yang diberikan oleh golongan kaya itu merupakan tanda-tanda kekuasaan Allah swt. Dari segi segi kebendaan pula, dengan zakat dapat menaikkan taraf hidup golongan fakir miskin. Contohnya dengan zakat mereka berupaya membeli makanan, pakaian dan sebagainya. Zakat juga menandakan kesyukuran orang kaya dan merupakan satu bentuk pengagungan terhadap kekuasaan Allah swt. Tanda kesyukuran itu ialah tindakan kerelaan mengeluarkan sebahagian kecil hartanya untuk mencari keredhaan Allah swt dengan nikmat yang lebih besar lagi (syurga).

Pelaksanaan Zakat (8 markah)
1.     Sejarah pelaksanaan zakat meliputi tiga peringkat. Peringkat pertama ialah sebelum kedatangan Islam. Allah swt telah menyebut bahawa beberapa orang nabi telah melaksanakanzakat seperti nabi Ishak, Nabi Yaakub, Nabi Ismail dan Nabi Isa.

2.     Peringkat kedua ialah zaman sebelum Nabi Muhammad saw berhijrah ke Madinah (zaman di Makkah). Allah swt telah mewajibkan zakat sejak permulaan Islam lagi. Perkara ini berlandaskan atas dasar tolong menolong antara golongan kaya dengan golongan miskin sebagai satu amal kebajikan. Kewajipan zakat pada peringkat ini hanya bertaraf pilihan tanpa ditentukan kadar nisabnya dan jenis harta benda yang hendak dikeluarkan zakat.

3.     Peringkat ketiga ialah selepas Nabi Muahammad saw berhijrah dan menetap di Madinah. Pada tahun 2H (623M), zakat mula difardukan secara kuat kuasa iaitu antara bulan  Syaaban dan Syawal. Bermula tahun tersebut, keengganan membayar zakat boleh membawa kepada hukuman bunuh atau dipaksa membayarnya oleh pihak pemerintah Islam. Golongan yang berhak menerima zakat ialah fakir miskin, amil yang menguruskan pungutan zakat (dilantik oleh pemerintah), mualaf yang dijinakkan hatinya untuk menganut Islam, hamba yang hendak dimerdekakan, orang yang berhutang, orang yang berjihad dan orang yang musafir.


Kesimpulan (2 markah)
1.     Zakat adalah Rukun Islam Keempat yang wajib ditunaikan oleh setiap umat Islam yang berkelayakan. Selain itu, zakat adalah salah satu sumber ekonomi negara yang berfungsi memacu kemakmuran dan pembangunan sesebuah negara di samping mewujudkan keadilan dan keamanan sosial.
2.     Pelaksanaan sistem zakat dari zaman awal Islam hingga zaman Abbasiyah mengalami banyak perubahan. Setelah munculnya mazhab-mazhab, maka timbul tafsiran berbeza-beza tentang jenis-jenis dan kadar zakat. Ini disebabkan wujudnya perubahan daripada segi jenis dan penilaian barangan dan mata wang.