PENAJA

Tuesday, 7 April 2015

resepi ikan pari masak lemak pecel ala jawa

sabtu hari 2 g uma kakak di batu pahat. dia masak menu ni. peh sedap smpai menghirup kuah. so mintk resepi dengan beliau dan hari ni berhasil la buat....


tq pada kawan yg bagi ubi dan daun kencur. kalau xd pokok 2 xumphhh la resepi ini...

resepi ni mcm masak lemak cili api tetapi tidak guna kunyit, lengkuas dan daun kunyit.

bg resepi ringkas je la ye. ini bukan buat kek kena sukat bagai hehe...

ikan pari (potong dan basuh dengan air asam jawa)
bawang besar
bawang putih
halian
cili padi
ubi kencur (disebut juka cekur)
daun kencur
asam keping
tomato
santan

goreng ikan pari yang dah di garam kunyit dan kemudian asingkan.


kisar bawang , uji kencur, halia, dan cili padi dan
tumis bahan kisar sehingga pecah minyk.


masuk santan smpai mendidih dan kemudian masuk garam gula dan MSG. 


akhir sekali masuk ikan,daun kencur dan tomato. pas 2 tutup api.


sedia untuk dibedal...

No comments:

Post a Comment