PENAJA

Thursday, 12 September 2013

Tanda Putera : ulasan


dah lama plan nak tengok movie ni. so petang tadi dapat la peluang tgok movie ni. tgok di Todays Mall tiram. sebab kt sana je time sesuai dengan masa yg free 2. tambahan pulak semasa 2 cukup 2 minggu skim wajib tayang. dan ada panggung yang hanya tayang 1 sesi je movie ni. sadisnya nasib filem ni kan. yang lebih sedih saya seorang je duduk dalam panggung tadi. amat selesa tonton sorang-sorang. pelik juga kalau filem ni filem UMNO kenapa panggung tak penuh. kan ahli UMNO ada 3 juta?.

ok gambar di atas adalah buku dalam simpanan/koleksi saya tentang 13 mei. saya rasa dengan membaca bahan ni dapat memberi sedikit ulasan yang boleh dipercayai tentang filem Tanda Putera. namun selepas saya menonton filem tersebut saya rasa buku yang perlu dibaca adalah buku biografi Tun Abdul Razak.


so inilah filem yang sedang kita bincangkan sekarang ni. TANDA PUTERA. filem yang agak kontroversi dan panas disebabkan dijadikan bahan propaganda kerajaan dan modal politik pembangkang. disebabkan kehangatan filem ini terlalu tinggi maka filem ini banyak kali ditunda tayanganya. pada pandangan saya filem ini menjadi panas disebabkan oleh 2 perkara. pertama kerana filem ini mengandungi peristiwa 13 Mei yang dianggap taboo dalam masyarakat Malaysia. kedua disebabkan filem ini sepatutnya ditayangkan sebelum PRU13 yang mungkin boleh menjadi kampen awal kerajaan menjelang PRU13.


berdasarkan tajuk filem ini saya jangkakan ia adalah sebuah filem tentang pemerintahan era Tunku dan mungkin sehingga zaman Tun Hussein, namun selepas menonton baru saya sedar bahawa tajuk filem ini hampi-hampir tiada kaitan dengan Tunku (PUTERA). sebaliknya ia adalah filem tentang Tun Razak. senang cakap filem ini adalah biografi Tun Razak versi filem.

filem ini bermula dengan peristiwa 13 Mei dan dalam peristiwa inilah Tun Razak menjadi PM dan Tunku letak jawatan. gambaran 13 Mei mengambil masa kira-kira setengah jam. so dapat lah lihat gambaran kejadian. dan agak seram. namun gambaran peristiwa tersebut masih tidak melepasi gambaran saya. sebab saya jangkakan gambaranya lebih besar. cuma sedutan kejadian sebenar memberi kesan kepasa saya, namun ia hanya beberapa saat sahaja.

selama 30 minit itu saya agak ralat dengan beberapa perkara, antaranya kesah CGI yang agak lemah, seakan-akan filem murah hollywood. selain itu lakonan pelakon tambahan juga agak memcacatkan filem berbajet lebih 4juta ini. watak Datuk Harun pada saya watak paling gagal dan tidak berkesan.

namun terdapat banyak juga gambaran yang menarik seperti tunjuk punggung dan kencing di tiang bendera rumah MB selangor. selain itu watak Anwar Ibrahim juga muncul semasa di Universiti malaya. dan anda boleh bayangkan Anwar akan digambarkan dengan gambaran kurang baik!.

selepas 13Mei, filem ini diteruskan dengan peristiwa banjir besar di KL yang cuba digambarkan peristiwa yang kembalikan perpaduan kaum dan mencuci kotoran perkaum dalam kalangan bangsa Malaysia. dan seterusnya sumbangan Tun Razak sehingga kematian beliau. watak Najib dan mahathir juga wujud dalam filem ini. walaupun watak Mahathir digambarkan agak kacak.

APA YANG MENARIK
pada saya yang minat sejarah sudah pasti filem ini sangat menarik. sebab anda tidak perlu lagi baca buku sejarah arus perdana untuk tahun sejarah negara. selain itu banyak juga peristiwa-peristiwa kecil yang menarik dan mungkin tidak terdapat dalam buku sejarah digambarkan dalam filem ini. antaranya asal-usul nama MAS, makam pahlawan, tugu negara diletupkan, kata-kata kesat dikeluarkan pemimpin negara apabila berhadapan dengan wartawan dan yang paling menarik adalah video sebenar kejadian sejarah seperti semasa kematian Tun Ismail dan Tun Razak. agak sebak semasa saya menonton. bayangkan rakyat perpusu-pusu dan berarak iring jenazah dan rakyak tunggu ketibaan jenazah Razak di airport. amat mengahrukan. filem ini juga disuntuk dengan sedikit elimen lucu terutama semasa di penghujung cerita. dan itu sahaja elimen lucu yang anda akan jumpa dalam filem ini. lakonan pelakon utama agak baik dan amat hampir. terutamanya Tun Ismail. amat berkesan dan seakan sebenar.

APA KURANG MENARIK
seperti saya nyatakan diatas, kelemahan kesan khas. ini kerana mutunya amat rendah dan boleh dikatakan amatur. selain itu ada beberapa ralat yang saya jumpai antaranya semasa babak di rumah felda. ini kerana agak jelas disebalik pokok-pokoh terdapat rumah batu dibelakang rumah felda berwarna meroon tersebut. selain itu semasa Tun Razak di Ottawa terlihat jelas disebalik cermina terdapat bangunan yang agak tinggi. adakah bangunan itu telah wuhud? selain itu semasa ketua polis ditembak kelihatan no pendaftaran kenderaan beliau seakan-akan no pendaftaran masa kini. namun ralat seperti yang tersebar di media sosial tiada langsung dalam filem ini.

semasa peristiwa 13 Mei, pengarah mengambarkan DAP sebagai parti jahat, sedangkan dalam kejadian sebanar parti Gerakan (kini komponen BN) yang menjadi dalang utama peristiwa tersebut. dan ini amat memalukan dan menipu. selain itu watak tokoh pembangkang digambarkan dengan sedikit buruk dan watak tokoh BN digambarkan agak baik dan pelakonya bergaya. contohnya watau anak tun Ismail iaitu tawfik digambarkan agak serabai, sedangkan najib dan mahathir agak tampan.

1 lagi perihal watak adalah tentang isteri PM. adakah mereka sememangnya muda masa itu?. dengan suami  berusia 50 tahun keatas, isteri mereka kelihatan berusia dibawah 35 tahun. dan kadangkala watak anak mereka seakan lebih tua. watak rakan-rakan watak Zaman saya tidak pasti ianya benar wujud atau sekadar mahu gambarkan rakyat Malaysia aneka akum yang bersatu.

KESIMPULAN
untuk menghasilkan filem sejarah nyata sukar kerana latar tahun yang berbeza. pada saya gambaran filem ini agak hampir. shuhaimi baba nyata masih gagal menghasilkan sebuah filem sejarah yang seronok ditonton oleh mereka yang tidak minat sejarah. namun usaha ini amat baik dan boleh dibanggakan. pada saya sejarah adalah perkara yang kurang diminati rakyat Malaysia walau dengan apa cara sekalipun. buktinya sejarah dengan bentuk video pun rakyat tidak mahu tonton, inikan pula membacanya!!!....

STAR 7/10

No comments:

Post a Comment