PENAJA

Thursday, 9 August 2012

LEBUHRAYA KARAK DAN SEJARAH KESERAMANYA

Banyak cerita ceriti berkaitan dengan Karak Highway yang sangat famous ni kan… saya berjalan-jalan di forum cari dan terjumpe satu thread fasal Karak Highway yang sangat menarik untuk dibaca.. saya ni mmg suke cerita-cerite mistik ni…saya pun tak tau nak cakap saya percaya ke tak… tapi sebagai satu aktiviti masa lapang.. cerita-cerite begini lagi bagus dibaca dari merempit kan…ooo by the way, saya bukan nak promote cerita Karak – Laluan Puaka yang akan ditayangkan tak lama lagi tu yea!!kalau dapat duit tak pe…kebanyakan cerita dibawah di cedok dari forumcari yea..
1. Cerita hearsay di Karak Highway
1) Lokasi – Karak Highway selepas terowong dari arah KL.
2) Tarikh – Sekitar 1984
3) Mangsa – Keluarga cina. Suami (Mati), Isteri & anak kecil (baby).
4) Saksi – Isteri mangsa, orang awam yang terserempak dengan kereta & makhluk tu serta 2 orang polis peronda yang menyelamatkan isteri & anak lelaki malang tu.
5) Rupa makhluk – Seakan2 kelawar tapi besar & boleh terbang.
6) Bukti – Gambar mayat tak berkepala ada dalam fail simpanan polis.
7) Kes – x-file (Unsolved mistery)
8) Teori – Ia angkara manusia, pontianak, pengganas kominis, harimau & binatang buas lain.
Cerita ni ada berbagai versi iaitu cerita seakan sama tapi lokasi dan jalan cerita berubah2. Ada yang kata bukan polis tapi askar yang jumpa keluarga tu. Ada pulak kata lokasi di jalan Bentong lama dan macam2 lagi. Tak payahlah saya ulang cerita tu sebab saya rasa ramai yang dah tahu
satu lagi
yes penah dengar versi mangsa dijumpa oleh keter polis.
aku dengar masa kat ITM dulu. driver bas itm ada citer masa depa blk dr kelantan htr student….
dengar citer natang tu mcm kelawar besar tinggi manusia.
dah kene tembak – cedera – lari turun gaung bukan terbang mcm sesetenagh citer.
x tau la mana betul….
ikut citer lg si wife tu org kedah. org merbuk.
si laki tu aku tatau….
lg satu…. tun mahathir waktu tu minta kes ni dirahsiakan sbb xnak jd kecoh n menakutkan. kes ni disiasat. contoh darah natang tu di amik n mayat tu juga dibedah siasat. ada sisa air liur makhluk tu pd mayat. mayat lengkap berkepala cuma dadanya terbelah terkopak. isi badan byk dah robek kene makan. tp yg pelik darah setitik pun dah takde… dah kering mcm kene sedut gituhhh…
so teori n persoalan waktu tu ialah…:
- makhluk ghaib – tak juga sbb hantu jin setan takde fizikal yg bila kene tembak akan cedera.
- binatang – tak juga sbb walaupun keluar darah tp belum lg ada spesis yg dikenali berbentuk kelawar besar setinggi manusia n bersayap.. oyyeee ikut citer polis menatang tu lari berjalan… masa berjalan die mengheret sayapnya. so maknanya sayapnya tu lebih panjang dr badan die. mungkin die makhluk terbang tp dah cedera kene tembak dah xleh terbang lagi.
- makhluk asing? – TUDM n juga US dihubungi utk bantuan maklumat samada ruang udara mana2 kws diceroboh. jawaban aku tatau….. tukang cerita kes ni pun taktau.
mangsa yg selamat (wife) waktu tu peknen.
uit panjang pulok…
dan lagi
kat karak…
sebijik kete rosak… laki kuor… polis lalu… nampak berok besor(bukan kelawar) tengah kerje kan laki tu… polis tu bukan seren.. berok tu lari… pastu amek pompuan bawak gi balai
versi len gak…
kete rosak.. laki kuo.. nak carik bantuan… pastu tetibe kete kene hentam sesuatu.. bini tgk keliling takde per per… pastu polis benti. tanya.. ajak gi balai… polis cakap kat pompuan tu jgn pandang belakang kenderaan.. tapi bile pompuan tu tengok dia nampak mayat laki dia tanpe kapale…
versi len..
kete rosak.. laki kuo… tetibe.. berdentum atas kete… bini takut nak kuo… ade orang len lalu… bukak lampu tinggi… nampak berok besor atas kete tengah pegang kepale org… berok tu lari… org tu gi balai.. polis dtg… amek pompuan tu gi balai
3 versi len yg pernah aku dengor
2. Cerita Benar di Karak Highway
korg cite psl karak hiway ni baru aku teringat, 1 kwsan rehat, “Hentian sebelah lentang”, situ ada air terjun. exit situ leh wat u-turn bawah hiway tu.
masa balik raya kelantan tahun lepas, ada sorg passenger iaitu bini kpd biras aku (adik kakak ipar aku) nk g toilet… masa tu jem giler, dh stgh jam tktau nk benti katner, last2 smpai kat area hentian sbelah lentang tu, aku masuk le, igtkan ada la R&R macam R&R yg lain… rupa2nya gelap gelita. aku nmpak (suluh ngan lampu van unser) toilet, kaunter restoran situ masih dlm pembinaan , lom siap. so, biras aku pun baak le bini dia g tepi kolam, jauh le gak, gelap.
aku duk nunggu tu tiba2 je baby dia yg akak aku dukung tu nangis kaw2. tah tiba2 aku punya bulu roma plak naik berdiri. tk smpai sminit, aku dgr ada benda jatuh dlm kolam tu (bunyi mcm benda besar la), gelap = tk nampak apa. aku igtkan biras aku or bini dia jatuh ke… tp kejap je lepas tu, diorg dtg balik n ckp “dah setel”. aku pun sambung drive, smpai kat hiway, aku tanye le biras aku tu, bunyi apa jatuh dlm air tadi? dia sengih je, n ckp, “nnti citer”. smpai kat mana tah, bila dh kurang jem, jln pun cerah n kete banyak, dia kata yg dia pun tktau apa. mcm batu besar kena campak ke dlm air. smpai terpercik kena dia seolah halau dia tkmo bg guna air kat situ.
sori la klau korg baca pnjang2, tp isi cite aku tkde mende sgt, aku saje je nk cite jugak..
mitos sahaja..tak perlu la nak amik serious… dulu cerita begini pun ade di highway Pagoh…lepas tu highway Simpang Ampat, Melaka..
 http://www.tokobakso.com/cerita/seram/cerita-cerite-mitos-jalan-karak.html

3 comments: